Buiten Barcelona

Buiten Barcelona

De omgeving van Barcelona

Barcelona is een heel prettige stad, maar het is ook weleens aangenaam de drukte te kunnen ontvluchten. Daartoe zijn er heel dicht in de buurt stranden, wijngebieden, religieuze complexen en historische provinciestadjes. In de spitsuren, ’s zomers in het weekeinde en rond Kerstmis, Pasen en in augustus is het door de enorme drukte een ramp om de stad in of uit te reizen. Maar wie deze piektijden mijdt, zal merken dat de infrastructuur en het openbaar vervoer uitstekend functioneren.

Een eenvoudig tochtje voor een halve of hele dag is een bezoek aan Santa Coloma de Cervello en zijn Colonia Guell , een 19e-eeuws complex van een textielindustrieel met een fraaie crypte in de kerk (gratis toegang), ontworpen door Antoni Gaudi (FCG-treinen rijden in 20 minuten van Plaça d’Espanya naar Sant Coloma de Cervello). Elk van de aanbevolen uitstapjes is in 1 dag te volbrengen, maar als u er meer tijd voor uittrekt, hebt u meer gelegenheid te ontspannen, hoger de Pyreneeën in te klimmen of verder naar het zuiden te gaan.

Er zijn twee uitstapjes naar het zuiden (Sitges en Tarragona), twee naar het westen (Sant Sadurnf en Montserrat), twee landinwaarts naar het noorden (Montseny en Vic), twee de provincie Girona in (Figueres en Girona), één naar de Mare me kust net ten noorden van Barcelona (Caldetes) en één naar de Costa Brava (Santa Cristi na). In Sitges, Santa Cristina en Caldetes liggen mooie stranden. Montserrat en Montseny, twee oorden op een bergtop, zijn ook prachtige natuurlijke attracties. Vic, Tarragona, Figueres en Girona zijn provincieplaatsen met een rijk verleden en Sant Sadurnî d’ Anoia Ligtmidden in het wijngebied.

De mooiste stranden

Een treinrit van 40 minuten of een stukje met de auto door de Garraftunnels over de snelweg C32 voert u zuidwaarts naar Sitges. Het meest nabije schone en niet overdreven volle stukje Middellandse Zeekust. Er is ook zand en zon in Castelldefels, 20 minuten van Barcelona, of in de stad zelf, maar de witte huizen en bloemovergoren balkons van Sitges zijn de extra reistijd beslist waard, want u voelt u daar heel ver van de drukke stad vandaan. Een dagje op het strand, met een paella voor de lunch in een van de vele restaurants die over zee uitkijken, is in elk jaargetijde een aanrader. En men zegt dat het weer in Sitges ook altijd beter is dan in Barcelona, dus wie weet treft u, als u de stad bij wat minder mooi weer uit gaat, wel stralende zonneschijn.

’s Zomers wordt de sfeer in Sitges internationaler, maar er zijn het hele jaar door allerlei festivals. Carnaval is er daar slechts een van. Het met een palmenhaag afgezette en door een interessant, zeer gevarieerd publiek gefrequenteerde Platja d’Or (gouden strand) begint bij de rots La Punta, aan de noordoostkant van de baai van Sitges. Bij dat begin staat, op een landtong, de 17e-eeuwse Església Sant Bartomeu i Santa Tecla. Het strand loopt 5 kilometer naar het zuidwesten door, langs Hotel Terrarnar, aan de andere kant van de kerk ligt meer strand.