Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer in Barcelona is één van de beteren wereldwijd zo is de ervaring van veel reizigers. De stad beschikt over een uitgebreid metronetwerk (11 verschillende metrolijnen), alsmede verschillende tramlijnen, treinen en heel veel buslijnen. Metro’s rijden met een hoge frequentie (overdag elke drie minuten) en brengt je op elke mogelijke plek binnen de stad, hiermee is de metro de makkelijkste manier van vervoer in Barcelona. Het enige minpuntje is het overstappen, ondergrondse tunnels zijn vaak lang en warm. Als je moet overstappen om één station verder te komen is het wellicht verstandig om te gaan wandelen.
Op deze pagina vind je meer informatie over:
 Dienstregeling
 Route plannen
 Tickets
 Kaart OV binnen Barcelona
 Kaart OV buiten Barcelona

Dienstregeling:
Overdag:
De metro van Barcelona rijdt op werk- en feestdagen tussen 05:00 ‘s morgens en 24:00 uur ‘s nachts. De metro’s rijden zo vaak dat ze praktisch zonder spoorboekje werken. Bijna nooit hoef je langer dan 3 of 4 minuten op een metro te wachten, meestal staat er binnen 2 minuten al een metro voor je neus. Als dat geen super dienstregeling is? Overigens kan het op zondagen nog wel eens voorkomen dat je langer moet wachten; zondag blijft een rustdag en dat is in de metro niet anders.

Hoe lang duurt een rit?
Als je snel wilt uitrekenen hoelang je ritje duurt kun je het beste deze vuistregel toepassen: reken twee minuten per station op je weg. Per stop ben je namelijk soms iets langer, en soms iets korter dan twee minuten kwijt. Reken voor iedere overstap ongeveer 10 minuten extra tijd, vaak heb je namelijk tijd nodig om naar een ander perron te lopen en om daar op de volgende metrolijn te wachten.

‘s Nachts:

Op vrijdagavond rijdt de metro tot 02:00 ’s nachts, dit geldt ook voor avonden voor feestdagen. Zaterdag rijdt de metro de hele nacht door. Op 24 december rijdt de metro tot 23:00.
Echter rijden de metro’s wel met een iets lagere frequentie dan overdag. Toch zal er nog steeds elke 10 minuten een metro komen, lang wachten hoef je dus nooit echt.

Route plannen:
Hoe kom ik het beste van het vliegveld naar Placa de Catalunya? Hoe kom ik het snelst van mijn hotel naar Parc Gell? Allemaal vragen waar makkelijk een antwoord op te vinden is met behulp van de routeplanner van de TMB. Op deze website kun je exact ingeven wat je vertrekpunt is en waar je heen wilt, hij vertelt je dan direct wat de snelste mogelijkheid is. Met behulp van de “advanced options” kun je ook aangeven wanneer je reist en welke vormen van openbaar vervoer je het liefst neemt.

Overigens heeft de TMB ook een uitstekende mobiele website die in Barcelona goed van pas kan komen, deze voorziet je makkelijk en snel van de juiste route-informatie. Ook herkent hij middels GPS automatisch je locatie, handig! Het enige nadeel is dat je wel internet nodig hebt. Naast de mobiele website beschikt de TMB ook over verschillende mobiele applicaties.

Ongeschreven regels van het OV in Barcelona:
 Stilstaan op de roltrap doe je rechts, wandelen op de roltrap doe je links. Niemand zal het zeggen, maar als je stil gaat staan op de linkerkant van de roltrap zul je vast een aantal boze blikken toegeworpen krijgen.
 Houd je ticket altijd bij je, sporadisch komen er wel eens controleurs de metro binnen die je kaartje willen zien. Boete? 50 Euro

Tickets voor het openbaar vervoer:

Wanneer je besluit om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Barcelona raden wij je aan om een T-10 ticket aan te schaffen. Voor 8,25 Euro kun je 10 ritjes maken met het openbaar vervoer binnen de stad. Je kunt gebruik maken van de metro, bus, tram en er is maar één voorwaarde: dat je niet langer dan 75 minuten reist. En meestal is dat ruim voldoende om van A naar B te komen! Bovendien kun je een T-10 ticket met meerdere personen gebruiken, zo loop je minder risico betaalde tickets te moeten weggooien.

Prijzen kunnen inmiddels veranderd zijn en zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen geplaatst. Actuele prijzen zijn te vinden op de website van het TMB. Ook beschikt deze website over een routeplanner met reisinformatie.

Binnen Barcelona:
Het netwerk van het openbaar vervoer in Barcelona is onderverdeeld in 6 zones. Hoewel dat veel lijkt liggen alle bekende bezienswaardigheden, en zelfs het vliegveld, nog in zone 1. Het gehele metronetwerk van Barcelona ligt binnen zone 1. Waarschijnlijk kun je dus prima met een metrokaartje voor 1 zone vooruit.

Buiten Barcelona:
Enkel wanneer je plekken buiten de stad wilt bezoeken is het nodig om een ticket te kopen voor een andere zone. Zo ligt Sitges (bekend om zijn mooie stranden) in zone 3, en Montserrat (bekend om zijn mooie bergen en klooster) in zone 4. Deze plekken zijn te bereiken met de trein, deze wordt in de regio Catalonië geexploiteerd door de Ferrocarril (FGC).
Ben je van plan met het openbaar vervoer buiten de regio Catalonië te reizen heb je de Renfe nodig. Dit is aan te raden als je richting Valencia of Madrid wil reizen.

Voor minder validen:
Over het algemeen is het openbaar vervoer van Barcelona zeer goed begaanbaar voor minder validen of personen in een rolstoel. De meeste metrostations zijn voorzien van liften vanaf de perrons tot aan de uitgang. Alle metrostations zijn voorzien van liften, tenzij dit anders staat aangegeven! Er zijn dus wel enkele metrostations die slecht begaanbaar zijn, echter zijn dit er maar heel weinig.
De perrons voor de bussen en de trams zijn bijna allemaal op gelijke hoogte met het voertuig, wanneer je een rolstoel hebt kun je dus gemakkelijk het voertuig binnenrijden. Mocht je hulp nodig hebben, dan zijn de meeste chauffeurs wel zo vriendelijk om je even te helpen.