Over Barcelona

Over Barcelona

Kunst en cultuur

Bij het boodschappen doen op de markt, bij een bezoek aan het stadhuis of al u naar het Hospital del Mar moet, altijd wordt u in Barcelona geconfronteerd met vormgeving, Over de inrichting van alle openbare ruimte is nagedacht. In de wachtkamer kijkt u vanuit industrieel vormgegeven stoeIen uit op een design wandel promenade, en die leidt weer naar een door landschapsarchitecten aangelegd strand waar zelfs de douches het stempel van een vormgever dragen. Overdreven? Nee, want dit is de stad waar de markantste Olympische Spelen van de moderne tijd zijn gehouden. Dit is de stad waar vormgeving deel van het dagelijkse leven uitmaakt. De explosie aan vormgeving die Barcelona na de dood van Franco en de daaropvolgende bevrijding van het denken overspoelde, is legendarisch.

Design

Sinds ‘designcaf├ęs’ zoals Nick Havanna en Torres de Avila in de jaren tachtig hun deuren openden en architectuurbladen aandacht aan de open ruimten van Barcelona gingen besteden, is design ook altijd onderdeel van het dagelijks leven geweest. Dat is met name zo in de publieke sector, waar het stadsbestuur plaatselijke talenten alle ruimte heeft gegeven. En dat heeft het imago van Barcelona in het buitenland bepaald geen kwaad gedaan. Het straatmeubilair is ontworpen door mensen als Oscar Tusquets, drinkfonteintjes door bij voorbeeld Santa en Coles. De beroemde markt La Boqueria aan La Rambla is helemaal in stijl gerenoveerd, met behoud van de oude ontwerpen in de gevel, de stallen en de kantoren. En de Mercat Santa Caterina is helemaal opgeknapt en maakt nu deel uit van een groots stadsplan, compleet met woningen. Dit ontwerp van wijlen Enric Miralles en zijn weduwe Benedetta Tagliabue vormt nu het decor waartegen dagelijks wordt geroddeld en gewinkeld.

Een nieuw imago

Ooit trok Barcelona vooral bezoekers vanwege de combinatie van mediterrane cultuur en het soort decadentie dat een grote havenstad met zich meebrengt. Overdag bezocht men restaurants waar serieuze obers de bediening verzorgden, in de avonduren bezocht men caf├ęs in de Barri Xino waar absint werd geschonken en blote dames voor vermaak zorgden. Tegenwoordig is de handbagage van toeristen voor de vlucht terug naar huis een wandelende reclame voor Zara, Mango en Camper, en de onpersoonlijke hotelketens leggen het af tegen chique hotels zoals Omm, eri en Banys Orientals.

In de oude stad worden hele buurten compleet gerenoveerd. Waar men de Born ooit bezocht voor het Picasso museum en de Santa Maria del Mat kerk, komt men er nu voor de exclusieve modezaken, stijlvolle wijnbars en absolute toprestaurants. El Raval, dat ooit aanzien genoot vanwege de Barri Xino, is als volgende aan de beurt voor een grote beurt. Er bevinden zich al een museum voor moderne kunst, het CCCB (centrum voor moderne cultuur) en de FAD (EI Foment de les Arts Decoratives), een organisatie ter promotie van architectuur, design en beeld, en galeries, boetieks, restaurants en hotels schieten er als paddenstoelen uit de grond. Het is afwachten of het evenwicht tussen couleur locale en het mondaine leven blijft bestaan. Een totale design stad heeft natuurlijk zijn charmes en past in de Catalaanse traditie, maar de ontwikkeling daarvan mag niet gaan ten koste van de specifieke kenmerken van Barcelona als mediterrane stad.